Congres 2013

Na de succesvolle jaarcongressen in Heliomare (2011) en Rotterdam (2012) wordt het jaarcongres in 2013 voor het eerst  op Vlaamse bodem gehouden. Het Multidiciplinary Motor Centre Antwerp (M2OCEAN) van de Universiteit Antwerpen verwelkomt u 15 november op haar stadscampus in het hartje van het centrum. Het wetenschappelijk thema van dit jaar is ‘dynamisch evenwicht’.

In de voormiddag wordt u eerst ingewijd in ‘de rol van evenwicht tijdens locomotie’. Vervolgens leert hoe hoe ‘het dynamisch evenwicht’ gemeten kan worden. De ‘At Hof lezing’ wordt dit jaar verzorgd door Jacques Duysens.

Nieuw dit jaar is het uitreiken van een ‘SMALLL AWARD’ onder de pas afgestudeerden met een verdienstelijk werk in de bewegingsanalyse. Er wordt ook tijd voorzien voor posterpresentaties waar zowel de jonge onderzoekers als de oude rotten in het vak hun recente werk kunnen delen.

In de namiddag lopen er drie parallelle workshops waaruit u kan kiezen.

Het congres wordt opnieuw afgesloten met de Algemene Ledenvergadering en een hapje en drankje.

Kortom, er is weer een interessant en gevarieerd programma samengesteld. Wij hopen dan ookweer veel collega’s en geïnteresseerden op deze dag te mogen ontmoeten.

 

9:15 Ontvangst met koffie
9:45 – 10:00 Opening
10:00 – 10:30 Lezing 1
  Over evenwicht en gaan
 

Multidisciplinair bewegingslab UAntwerpen, M2OCEAN

Dienst Neus-, keel en oorziekten, UZ Antwerpen

10:30 – 11:00 Lezing 2
  Dynamic balance after stroke: mind your step!
 

Sander Geurts, UMCN St Radboud Nijmegen

11:00 – 12:00 Postersessie
12:00 – 13:00 Lunch
13:00 – 14:00 ‘At Hof lezing’
  Prettig verstoord lopen?
 

Jacques Duysens, KU Leuven en Sint Maartenskliniek Nijmegen

14:15 – 15:15 Keuze uit drie workshops
  Dynamic balance after stroke The next step towards successful balance recovery

Jasper den Boer & Hanneke van Duynhoven; UMCN St Radboud Nijmegen

Modelering en simulatie van het gaan De lange weg  van onderzoek naar klinische praktijk

Ilse Jonkers & Lode Bosmans; KU Leuven

Klinische casus Integratie van kinematica, kinetica, EMG & dynamische spierlengtecurves

Kaat Desloovere & Catherine Huenaerts; UZ Pellenberg

15:15 – 15:30 Uitreiking SMALLL-award met presentatie van de winnaar               
15:30 – 16:15 Algemene ledenvergadering
16:15 Afsluiting en borrel

 

M²OCEAN:What’s in a name?

M²OCEAN staat voor het  Multidisciplinary Motor Center Antwerp of het multidisciplinair centrum voor bewegingsanalyse van de Universiteit Antwerpen. De oprichting van het M²OCEAN bewegingslab vloeit voort uit de jarenlange samenwerking tussen onderzoeksgroepen van de Universiteit Antwerpen (neus- keel en oorziekten o.l.v. prof. dr. P. Van de Heyning, functionele morfologie o.l.v. prof. dr. P. Aerts en AUREA o.l.v. prof. dr. F. Wuyts) en de Artesis Hogeschool Antwerpen (revalidatiewetenschappen en kinesitherapie o.l.v. prof. dr. S. Truijen en Prof. Dr. JP Baeyens, ingenieurswetenschappen o.l.v. prof. L. Pieters).

De infrastructuur van het M²OCEAN bewegingslab werd gefinancierd  met een toelage van de Herculesstichting (toelage type 1 voor middelzware onderzoeksinfrastructuur).

De missie en visie van het M²OCEAN lab

Het M²OCEAN bewegingslab is gericht op het uitvoeren van state-of-the-art fundamenteel en basis klinisch onderzoek in het domein van de bewegingswetenschappen. Bijzondere aandacht gaat naar bewegingscoördinatie, evenwicht en posturale controle bij kinderen, volwassenen en ouderen in fysiologische, pathologische en specifieke condities.

Voorbeelden van vragen die aan bod komen in het onderzoek zijn: Welke gangparameters kunnen gebruikt worden om het dynamisch evenwicht te karakteriseren? Hoe verloopt de normale ontwikkeling tot het bereiken van een matuur en efficiënt gangpatroon? Op welke manier kan cervicale sensorimotorische controle in kaart gebracht worden bij tinnitus en duizeligheidspatiënten? Meer informatie over de verschillende lopende onderzoeksprojecten kan u terugvinden op de website (www.ua.ac.be/m2ocean).

De strategische meerwaarde van het M²OCEAN bewegingslab binnen het Vlaamse onderzoekslandschap wordt gevormd door het open karakter van het centrum. M²OCEAN wenst opportuniteiten te creëren tot het leggen van nieuwe contacten binnen Vlaanderen en wil een platform zijn voor andere onderzoeksgroepen van de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen evenals voor andere geïnteresseerde partijen van buiten de universiteit.

Infrastructuur

Om een volledig beeld te krijgen van de controle en het verloop van bewegingen moeten kinematische data, die verkregen worden aan de hand van optometrische en/of electromagnetische detectieapparatuur, gecombineerd worden met kracht metingen, electromyografie, de registratie van voetdruk- en voetafrolpatronen en mogelijk ook detail high-speed kinematica.

M²OCEAN is hiertoe volledig uitgerust en kan de competitie aangaan met andere state-of-the-art bewegingslabs. De set-up is volledig geïntegreerd en bestaat uit

  • Een 8 camera infrarood automatisch camera system, Vicon T10 camera’s (100fps, 1 Megapix)
  • Vicon Nexus, Bodybuilder and Polygon software
  • 3 AMTI type OR 6-7 krachtplaten (1000fps)
  • 1 Accugait krachtplaat (1000 fps)
  • 16 kanaals telemetrisch draadloos EMG (Aurion Zerowire)
  • 0.5 m footscan ® 3D drukmat

Interesse?

Promotor – Woordvoerder: Prof. Dr. Paul Van de Heyning

Lab coördinator (en contactpersoon) : Dr. Ann Hallemans

M²OCEAN bewegingslab
Universiteit Antwerpen
CDE C1.29
Universiteitsplein 1
2610 Wilrijk

 

Gebruikerslogin