Meteen naar de inhoud

Winnaars SMALLL travel grant

De SMALLL travel grant (link) van dit jaar is gewonnen door Maud van den Bogaart (UHasselt) en Ive Weygers (KU Leuven). Wij willen ze hierbij van harte feliciteren. Hieronder beschrijven zij kort hoe ze de SMALLL travel grant zullen gaan gebruiken.

Maud van den Bogaart

Mijn naam is Maud van den Bogaart en ik doe een joint PhD tussen Universiteit Hasselt (UHasselt) en Vrije Universiteit Amsterdam (VU). De project titel van mijn PhD is: ‘Biomechanical fundamentals of balance control across the lifespan’. Ik ga in dit kader een periode van 6 maanden in Amsterdam verblijven voor een specifiek deel van mijn PhD project. Ik zal de SMALLL travel grant gebruiken voor mijn verblijf in Amsterdam om daar te onderzoeken of kinderen, volwassenen en ouderen dezelfde of andere biomechanische balanscontrole strategieën gebruiken gedurende onverstoord en verstoord wandelen. Balanscontrole strategieën die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld de enkelstrategie, voetplaatsing, de heup strategie en armbewegingen. Er zal gebruik gemaakt worden van 3D bewegingsanalyse en krachtenregistratie tijdens het wandelen op een loopband. De verstoring tijdens het wandelen zal het dragen van schoenen met een balkje eronder zijn (LessSchuh), wat het gebruik van de enkel strategie minder effectief maakt in medio-laterale richting. Basis biomechanische verschillen in balanscontrole tussen de leeftijdsgroepen, kunnen resulteren in betekenisvolle inzichten om gericht valrisico aan te pakken.

Dankjewel SMALLL voor het krijgen van deze travel grant, ik kijk erg uit naar deze periode in Amsterdam!’

Ive Weygers

Mijn naam is Ive Weygers en ik werk als ingenieur aan een doctoraat binnen het Departement Revalidatie wetenschappen aan KU Leuven campus Brugge. De project titel van mijn PhD is: ‘Validation of a movement analysis protocol using inertial measurement units’. Deze klinische toepassing kent een duidelijk technische luik dat ondersteund wordt door een nauwe samenwerking met TU Delft, Departement Systems and Control. Ik zal de SMALLL travel grant gebruiken voor vervoerkosten van follow-up meetings ter plaatsen in Delft.

Het gebruik van inertiesensoren (IMU’s) voor bewegingsanalyse kent een sterke opmars. Wanneer IMU-sensoren op lichaamsdelen geplaatst worden capteren ze hoeksnelheden en acceleraties van lichaamssegmenten. In tegenstelling tot Optical Motion Capture Systems (OMCS) kunnen IMU-sensoren gebruikt worden zonder camera’s en zijn ze dus niet beperkt in de fysieke ruimte. Bewegingsanalyses met IMU’s zal daardoor op termijn leiden tot nieuwe inzichten over bewegingspatronen in de dagdagelijkse vertrouwde omgevingen van patiënten. De meetdata van IMU-sensoren zijn echter onderhevig aan allerlei ruiscomponenten en distorsies. Vernuftige signaal verwerkende stappen zijn dus nodig om kinematica te schatten uit deze verstoorde meetdata. Bovendien worden IMU’s arbitrair geplaatst op lichaamssegmenten waardoor ze op geen enkele manier uitgelijnd zijn met het onderliggend bot.

De huidige samenwerking tussen KU Leuven campus Brugge en TU Delft focust op de ontwikkeling en validatie van IMU-gebaseerde subject specifieke sensor-naar-bot uitlijning methoden en het schatten van kinematica met IMU-sensoren.

Dankjewel SMALLL! De verkregen travel grant geeft mij de mogelijkheid om ter plaatse uiteenlopende brainstorm sessies en follow-up meetings te houden.